Hartegroet uit Zweden!

Een hartegroet voor iedereen uit Zweden van Josine, Roel en van Sky van Sama Yoga aan al onze yogi's! We genieten hier nog even van een paar vakantiedagen aan het witte strand van Öland (Zweden) nadat we de afgelopen tien dagen hebben genoten van het Space of Love Festival! Waar we waardevolle tijd konden doorbrengen met onze Sama Yoga leraren uit Bali (3) en andere vrienden en docenten van die community. Iedere dag waren er vanaf 4:00 uur in de ochtend meditaties (Sadhana) bij zonsopgang en de hele dag door prachtige yoga en chi gong lessen, diepgaande workshops (bv Vedanta, Tantra of Ayurveda) en women's circles, dans, conscious breathing, live muziek (verschillende bands, mantra's zingen en Gong baths), healing en sjamanisme, natuur connect & reflect moments, kampvuren op het strand en zweethutten. Ook voor de kids yoga en circus en zelfs af en toe oppas.

Wij hebben genoten en heel bijzondere momenten meegemaakt! Neem gerust een kijkje op de website (of informeer bij ons) als je wellicht een mooie, hartverwarmende en bijzondere retraite zoekt voor volgend jaar! Dit festival bestaat al bijna 20 jaar en veel mensen komen ieder jaar terug omdat het keer op keer hun hart opent, mind ontspant en weer nieuwe energie geeft!

 

Komende 6 weken wordt in de Sama yoga lessen de Bhagavad Gita toegelicht

Wil jij meer weten over yoga filosofie en de Bhagavad Gita? Een van de belangrijkste Indiase boeken uit de geschiedenis over het verhaal van Krishna en Arjuna. Het vormt een onderdeel van een heel omvangrijk episch gedicht genaamd de Mahābhārata (letterlijk: "Groot India"). Vele wijze filosofische lessen (concepten als gehechtheid, plicht, illusie, kennis, lichaam, geest en ziel) komen aan bod die vele Indiase mensen en ver daarbuiten ook hebben geïnspireerd over hoe ze hun leven kunnen inrichten en leiden. 

Naast de yoga houdingen, adem- en energie oefeningen en eventuele mantra’s, besteden we aandacht aan een aantal verzen uit de Bhagavad Gita en uitleg daarover. Wie weet kun je inspiratie opdoen en kun je er in je dagelijks leven wat mee! Heb je ideeën waar je het over wilt hebben, geef het gerust aan!

lord-krsna-on-chariot.jpg

Deze en volgende week woensdag geeft Saskia de Dru yoga!

IMG_7005.JPG

Deze woensdag en volgende week woensdag geeft Saskia da Silva-Everaert weer de Dru yoga les. Sommige van jullie kennen haar al, omdat ze al eerder ingevallen heeft voor Gea. Voor wie haar nog niet kent, hier nog even het voorstelberichtje van vorig jaar. Saskia geeft ook les bij Enjoy in Amersfoort. Ze zal weer twee heerlijke compassievolle, flow lessen voorbereiden… Veel plezier met haar les! Op 29 mei is Gea weer terug van vakantie.


Over mantra's zingen... En Spring Groove...

Eerder in de les vertelde ik jullie over de mantra zangeres die ik tegenkwam in het kleine kerkje op de berg naast mijn Sama Yoga retreat in Griekenland (dat kerkje zie je ook in de clip Agapi hieronder). We zongen samen mantra’s en pas toen ik weer thuis was en haar muziek weer eens aanzette in mijn les, herinnerde ik me haar stem. En wist ik toen pas dat het Spring Groove was! Ik had haar in het kerkje kunnen vertellen dat ik haar zo graag laat horen tijdens mijn lessen en dat ik vaak mantra’s van haar zing! En zelfs in 2017 schreef ik al een blogje over haar talent. Maar goed, de herkenning kwam pas achteraf… Grappig he. Hieronder een artikel met haar uit de Happinez! Zullen we haar in de toekomst eens uitnodigen bij Yogastudio Unmani, als ze in Nederland is? Dan zullen we echt een bijzondere avond beleven!
Ik ga het haar vragen, want ze komt op het Happinez Festival dit jaar (in mei) en daar wordt ze de parel van het festival genoemd.


Het kan sóms ongemakkelijk zijn om mantra’s te zingen, maar als je eenmaal over de drempel heen bent is het heerlijk. Deze drie dingen kun je van het zingen van mantra’s leren, en Spring Groove die de mooiste voor je zingt.

Je zingt wijze woorden

Ook al weet je bij het zingen van een mantra soms niet precies wat je zingt, je zingt altijd wijze woorden. Mantra’s dragen hun eigen kracht al in zich. ‛Ze komen vanzelf binnen, recht in je hart.’ Het zijn wachtwoorden. Je gebruikt een mantra om toegang te krijgen tot die ruimte waar je voelt dat alles goed is en precies zoals het moet zijn.

Het belangrijkste is de intentie waarmee je zingt of reciteert. Om het effect van een mantra te voelen, hoef je niet te weten wat de tekst letterlijk betekent. Sterker nog, zodra je precies weet wat je zegt, kun je daarover gaan nadenken tijdens het reciteren en dat is juist niet de bedoeling. De term mantra komt uit het Sanskriet. [Man] staat voor ‘denken’ en [tra] voor ‘bevrijden’: mantrazingen is jezelf bevrijden van gedachten.

De trillingen brengen je lijf tot rust

Het gaat bij een mantra om de trillingen die de klanken voortbrengen. Die werken in op je lichaam en geest. Als je ervan uitgaat dat alles energie en trilling is, dus ook wij mensen, dan is het geen vreemd idee dat de trillingen die we voortbrengen door te zingen ons beïnvloeden. De vibraties die een mantra opwekt, verspreiden zich door je hele lichaam. Ze stromen naar je hart, je lever, je nieren; alle organen worden aangeraakt. Ook in het lichaam opgeslagen emoties kunnen door een mantra worden losgetrild en ‛schoongemaakt’.

Wat er gebeurt als je een mantra helemaal eigen maakt

Net als tijdens yoga of meditatie zul je merken dat het denken echt niet altijd meteen stopt. De bekende boodschappenlijstjes passeren ook tijdens het chanten van mantra’s de revue. Maar als je de tekst vaak genoeg blijft herhalen geeft je hoofd het op, en ga je vanzelf mee in de klanken en woorden. Als je daarna stil bent, voel je wat er met je gebeurt.

En dan is er de fase dat de mantra zich helemaal in je heeft genesteld. Je hoeft hem niet meer bewust te herhalen, hij komt spontaan in je op zodra je hem nodig hebt. Je zit op de fiets, ziet ergens iets gebeuren en opeens is je mantra er. Je voelt je verdrietig en hij is er om je te troosten. Als het je lukt om je een mantra helemaal eigen te maken, kan deze je in vele situaties helpen.

Mantra’s op het Happinez festival

Ze kan krachtig zijn, maar ook kwetsbaar; uitbundig én verstild: Spring Groove. Sinds ze op het vorige Happinez festival optrad, zijn wij verkocht. En hoera, ze is er in september weer bij!

Mini retraite 13 april en sup yoga workshops weer van start

De zon heeft zich al een aantal dagen laten zien, de dagen worden langer... Weet je wat dat betekent? Tijd om je voor te bereiden op de zomer! Dus investeer in jezelf om lekker in je vel te komen en om heerlijk ontspannen en uitgerust te raken, met een middag vol inspiratie en mooie yoga! Kom zaterdag 13 april ook naar het Yoga Retraite Dagje! Van 13-17 uur. Zo laat Renee ons werken met de adem en een korte meditatie doen, Gea neemt ons mee in de Dru yoga met een Energy Block Release, Josine vertelt over wat er bruikbaar is uit de yoga in ons dagelijks leven, Roel brengt diepe kennis vanuit de Raja yoga en Lisanne laat ons Yin yoga en Yoga Nidra ervaren. En zo kun je alle stijlen ervaren en de vele kanten van yoga beoefenen en verdiepen!

Daarnaast beginnen we ook weer met het sup yoga seizoen! Op 17 mei is de eerste Sup Yoga op de Vecht workshop van 19-21 uur! Ik heb alweer zoveel zin in het suppen en de yoga op het water, kom het ook ervaren! Zie hier de info.

Namasté
Josine

IMG_5527.JPG

Focus op je ademhaling

Hatha yoga wordt ook wel gezien als de brug tussen de wereld van binnen en van buiten, tussen het materiële en het spirituele, als een manier om de balans tussen inspanning en ontspanning te vinden.

Tijdens een Hatha yoga les maken we deze verbinding door asana’s te beoefenen en aandacht te geven aan onze ademhaling. Tijdens de les leer je op een bepaalde manier ademen. In plaats van kort en oppervlakkig en hoog in de borst te ademen, verdiepen we stap voor stap onze ademhaling. De focus ligt op het sturen van lange en diepe ademhalingen naar de buik en zijribben.

Image breath.jpg

Op het moment dat je rustig ademt, geef je je lichaam een signaal van ontspannen. Deze controle over lichaam en geest oefenen we gedurende de verschillende en soms ook uitdagende houdingen.

In het dagelijks leven komen steeds geplande en onverwachte uitdagingen op ons pad. Doordat we in de yoga oefenen met onze aandacht en adem rustig te houden, lukt het wellicht steeds vaker dit ook op andere gebieden in je leven toe te passen. De volgende keer als iemand voor dringt bij de kassa of wanneer je je bus mist, geef jezelf een moment van rust en aandacht. Verdiep je ademhaling.  

Je kunt op elk moment van de dag bij jezelf ‘inchecken’ en aandacht geven aan je ademhaling. De adem is er immers altijd.

Tot op de mat! ♡ RenéeExtra ochtendlessen op maandag en donderdag

kike-vega-1212684-unsplash.jpg

Vanaf donderdag 21 maart zijn er extra ochtendlessen op donderdag en maandag van 9:30-10:45 uur. We proberen beide tijdstippen als pilot uit voor een aantal weken. Het kan echter dat het soms niet door kan gaan omdat er te weinig mensen voor de les zijn (het is tenslotte een werkdag voor de meeste mensen), maar dan heb je altijd nog de mogelijkheid van een van de andere ochtenden. Ik hoop je graag te mogen verwelkomen op deze ochtenden! Tot gauw.

Namasté
Josine

Zaterdag 13 april weer een yoga retraite dagje in het kader van de Lente!

Het voorjaar komt er aan! Laad je weer op en kom tot bloei!

Op zaterdag 13 april organiseren we weer een Yoga Retraite Dag! We hebben met ons enthousiaste en deskundige team voor jullie weer een superleuk, ontspannend en leerzaam programma samengesteld. Met verrassende elementen van al onze docenten, zoals diverse yogahoudingen en ademoefeningen, uitleg over yoga in het dagelijkse leven, filosofie & achtergrond, introductie tot Raja yoga, meditatie en mantra's zingen. Tussendoor natuurlijk tijd om te kletsen met elkaar, vragen te stellen, thee te drinken met gezonde snacks en wellicht een wandeling in de natuur.
Start om 13 uur en kosten zijn 42,50 euro.  Locatie wordt nog bekend gemaakt! Geef je nu op via het boekingssysteem. We hopen je te zien!

Eendaagse yoga retraite 2019.png

Vrijdag Yin yoga van Lisanne naar 9:00 uur

Schermafbeelding 2018-09-27 om 21.40.44.png

Na overleg van de wensen van een aantal yogi’s is er besloten om de Yin yoga les van Lisanne op vrijdagochtend om 9:00 uur te starten. Dan begin je lekker fris de dag en heb je ook nog wat meer aan je ochtend erna (als je nog moet werken of andere dingen te doen hebt). Hopelijk voor iedereen goed is en voor wie niet in de les was deze week, vraag er gerust bij Lisanne naar als je iets wilt weten. Dus komende vrijdag start om 9:00 uur! Fijn weekend!


Nieuwjaar!

Loesje.jpg

Allereerst een heel gelukkig, gezond, inspirerend en liefdevol 2019! We hopen dat jullie  gezellige feestdagen hebben gehad. Op naar mooie momenten beleven dit jaar!

De prijzen zijn gewijzigd voor 2019. Dit heeft te maken met oa de BTW verhoging (van 6% naar 9%). Een proefles kan je nemen voor €15, waarbij je twee (zelf te kiezen) lessen in drie weken mag volgen. Alle losse lessen kosten nu €14,- per persoon. De Kinderyoga lessen kosten ook €14,- voor een kindje (alleen of met volwassene) of je betaald met je rittenkaart of abonnement. 

Een 10 rittenkaart kost nu €115 en een maandabonnement €49 voor het onbeperkt volgen van lessen.

Kerstgroet!

wout-vanacker-497472-unsplash.jpg

Via deze weg willen we jullie hartelijk danken voor het vertrouwen in ons en voor de fijne lessen die we afgelopen jaar samen hebben mogen beleven.

Wij wensen jullie allemaal een heel gezellige Kerst en alvast veel geluk, wijsheid, licht, gezondheid en balans voor 2019!

Namasté

Josine, Roel, Lisanne, Gea, Annefloor en Renée

P.s. Van 24 december t/m 1 januari zijn er geen lessen. Op 2 januari geeft Gea weer les.

"In the midst of movement and chaos, keep stillness inside of you." - Deepak Chopra

Cadeautjesmaand: feedback

December is de maand van het geven en krijgen… Liefde geven en ontvangen, dankbaarheid uiten, soms cadeautjes geven en vaak quality time spenderen met elkaar en even een break… In het kader daarvan, willen we jullie vragen om bijgevoegde vragenlijst even in te vullen met jullie feedback over Unmani! Het duurt hoogstens enkele minuten en je mag het anoniem doen. Daarmee weten we wat jullie ervaringen en behoeften zijn en kunnen we daardoor weer verbeteren. Dus bij voorbaat zijn we er heel blij mee! Veel dank!

Nog een update voor december: van 24 december t/m 1 januari zijn er geen lessen. Vanaf 2 januari weer wel. Als er nog extra lessen ingepland worden in deze periode, dan ontvang je hier informatie over.

samuel-austin-629578-unsplash.jpg


Afscheid Annefloor en nieuwe docent: Renée

Zoals je misschien al in de les hebt gehoord, gaat Annefloor ons verlaten deze maand. Dat vinden we heel erg jammer, want haar lessen zijn heerlijk! Ze gaat in Australië wonen met haar vriend en daar oa ook yoga geven. Wij wensen haar heel veel geluk en wie weet zien we haar online nog eens terug met een les!

Vanaf januari komt Renee Narinx bij ons lesgeven op dinsdagavond! We zien uit naar haar komst! Hierbij een kennismaking met haar:

Renee.jpg

Tijdens haar studententijd kwam Renée´s enthousiasme voor yoga langzaam op gang. Onder andere door werk in het buitenland verloor ze de yoga na haar studententijd kort uit het oog. Eenmaal weer gesetteld in Nederland en werkzaam in het commerciële bedrijfsleven ontstond opnieuw de drang naar rust en verstilling.

In de fysieke en mentale bewustwording die verschillende vormen van yoga bieden vond Renée haar favoriete momenten van de dag, weg van een bestaan vol haast, prestatiedruk en technologie.

In de zomer van 2017 kwam Renée hard ten val tijdens een ongeluk op een obstakelbaan. Tijdens de moeilijke periode na het oplopen van een whiplash en hersenschudding was yoga de houvast in haar herstel. Hier heeft zij opnieuw leren bewegen, voelen en luisteren naar haar lichaam. Mede door yoga heeft zij haar lichaam weer beweeglijk en sterk weten te maken, alsook haar gedachten kalm en liefdevol. Dit gevoel van kunnen vertrouwen op je lichaam en daarin rust vinden wil ze het allerliefst doorgeven tijdens haar lessen.

Mantra avond 23 oktober met Malika van Sama Yoga

IMG_2827.JPG

Op dinsdagavond 23 oktober organiseren we een mantra avond met Malika, een dierbare vriendin van ons van Sama Yoga die normaal in Schotland en Bali woont… Ze heeft een prachtige stem en kent vele Sanskriet mantra’s met hun betekenis en begeleidt deze avond met haar harmonium. Wellicht zullen we het combineren met een Sama yoga les. Wees welkom! En reserveer je plekje even via Momoyoga. Het belooft een bijzondere avond te worden…


fullsizeoutput_6ec1.jpeg

Ander nieuws: aanstaande maandag 15 oktober geeft Annefloor een vinyasa les en aanstaande dinsdag de 16e geeft zij een hatha flow les, vanwege de afwezigheid van Josine. Veel plezier samen!Nieuwe hatha flow docent: Annefloor

Vanaf oktober gaat Annefloor op dinsdagavond Vinyasa / Hatha flow yoga geven. Een aantal van jullie heeft haar van de zomer al ontmoet toen ze weleens inviel. We zijn blij dat ze ons team komt versterken. Voor wie haar nog niet kent, hierbij een stukje van haarzelf:

Vanuit de Zijnsoriëntatie, waarin ‘zijn’ centraal staat via zittende meditatie, kwam ik 5 jaar geleden in een yoga ashram in India. Daar startte het yogapad voor me. Na dat bezoek was ik om. Met veel overgave deed ik dagelijkse beoefening en een paar jaar later besloot ik de verdieping op te zoeken, want ik had vernomen dat er een hele levensfilosofie achter verschuilt. In 2016 ben ik gestart met mijn eerste Hatha opleiding en in 2017 hierop een vervolg. Niet alleen gaf het me een eigen verdieping, het liet me ook zien dat ik dit graag deel met anderen. Zodoende ben ik vorig jaar gestart met lesgeven.

Annefloor ter Weer.jpg

Ik voel me meer een geheel nu ik mijn lichaam en haar grenzen verken. Daarnaast biedt yoga een heel mooi hulpmiddel om in het moment te zijn en alles verder los te laten. Bovendien vormt dat wat je op de mat tegenkomt een heel mooi metafoor voor wat je in de rest van je leven tegenkomt.

In mijn lessen ligt daarom een focus op de ademhaling, de bewuste beoefening van de houdingen, een balans tussen actief en ontspanning.

Het gaat om het ervaren van jezelf; je lichaam, je geest, je gevoel om daarna dit weer los te laten door de focus op de ademhaling. Zo breng je jezelf in het hier en nu. Ik kijk er naar uit dit te mogen delen bij Unmani!

Nieuwe yin yoga docent: Lisanne

Vanaf oktober gaat Lisanne Huisman op vrijdagochtend Yin yoga geven! We zien uit naar haar komst en we hopen dat ze veel fans zal krijgen. Hierbij een stukje over haar achtergrond van haarzelf:

IMG_4625.jpg

Mijn eerste yoga ervaring was bij een yogastudio in Utrecht. Ik liep tegen een burn-out aan en had behoefte aan ontspanning. Het verdiepen en verbinden met mijn lichaam. Yin yoga geeft mij de rust in mijn hoofd die ik nodig heb om stress en spanning los te laten. De lessen maakten een hoop los in mij en langzaam begon het gevoel te groeien dat ik dit met zoveel mogelijk mensen wilde delen. Ik besloot om een opleiding Yin yoga bij Yoga Garden in Amsterdam te doen waar ik geïnspireerd raakte door een manier van lesgeven die 'functional yoga' heet. Geschikt voor iedereen, voor elk lichaam.

Bij de meeste Yang yoga vormen (zoals Hatha, Vinyasa of Ashtanga) doen we zonnegroeten. In mijn Yin yoga lessen leggen we de focus op de maan. Ze regelt grote natuurprocessen en kan een behoorlijke invloed hebben op ons lichaam. De fase van de maan veranderd elke 3-5 dagen waardoor er elke keer een ander thema aan het licht wordt gebracht. Dit is een cyclus van ongeveer 29 dagen. Dat betekent dat die cyclus daarna weer opnieuw begint, wellicht met een andere intentie. Door deze energie te gebruiken kun je in het dagelijks leven meer balans vinden en daar jouw leefstijl en dromen op aanpassen.