Nieuwe les op de woensdagavond - Vinyasa Flow Yoga

De eerste woensdag van het nieuwe jaar start een nieuwe les bij Yogastudio Unmani met een nieuwe docent: Kirsten.

Vinyasa Flow Yoga is een dynamische yogavorm die is afgeleid van hatha yoga, zoals de meeste Westerse yogavormen. Yoga betekent ‘verbinding tussen lichaam en geest’ (de ‘mind’). Een Vinyasa Flow les verbindt lichaam, ademhaling en geest. Ademhaling en beweging worden gesynchroniseerd, de geest verstilt en de yogales wordt een meditatie in beweging.

Vinyasa betekent ‘to place in a special way’. Dit betekent voor een les, dat de elkaar opvolgende houdingen bewust zijn gekozen als stappen naar de belangrijkste houding van de les. Daarna wordt in stappen afgebouwd naar de laatste houding, savasana. De les heeft een afwisselend tempo. Het vuur wordt opgestookt, er ontstaat een flow, en er wordt vertraagt om even in jezelf te keren en te voelen wat er op dat moment is, aandacht te geven aan wat zich aandient.

In de les staat verandering centraal; niets blijft zoals het is. Johan Noorloos heeft hieruit het concept ‘anicha yoga’ gecreëerd. Anicha yoga wil het veranderen van alles zien, zonder in te grijpen. Zonder vast te willen houden, of afstand te willen doen.[…] Pijn wil je nooit, weerstand altijd. Omdat die je sterker maakt en stimuleert om los te laten wat je niet meer van pas komt. […]‘Dient dit mij of doe ik mezelf geweld aan’, is de belangrijkste mantra bij Anicha yoga. (Johan Noorloos in Het Nieuwe Yogaboek, 2015). Niet alleen in de yogales, maar ook in het dagelijks leven verandert alles voortdurend. Het mooie van anicha is dat wanneer je niet gehecht bent, je in staat bent om in het huidige moment te zijn, en te genieten van wat daar is. Dat is iets wat je op de yogamat kan leren, en waar je in het dagelijks leven de vruchten van plukt.