Het verhaal van de Bhagavad Gita

Vorige week vertelde ik over de Bhagavad Gita, het beroemde, oude Indiase boek met wijze verhalen over boogschutter Arjuna. De boodschap van het verhaal is universeel.
Het verhaal gaat over Arjuna die in een oorlog is gekomen tussen twee aan elkaar verwante families. Arjuna staat midden op het slagveld opgesteld, klaar om te strijden. Maar als hij aan beide kanten zijn familieleden, leraren en vrienden ziet staan, wordt hij overstelpt door verdriet en een gevoel van machteloosheid. Hij weet niet meer wat hij moet doen: vechten of de strijd opgeven. Dan vraag hij heer Krsna om raad.

Arjuna's situatie is uitzonderlijk, maar zijn probleem is ontstaan uit het gevoel van gebrek dat ieder mens heeft. Elk probleem is het gevolg van het fundamentele, menselijke probleem van het ontoereikende, gebrekkige zelf. Heer Krsna onthult in de Bhagavad Gita dat ieder mens een compleet, toereikend zelf is. Het gevoel van gebrek komt voort uit de onwetendheid van de werkelijke natuur van het zelf. Alleen de kennis van het zelf zal het gevoel van gebrek uitbannen. Wanneer je ontdekt dat je een vol en compleet wezen bent, verdwijnen al je conflicten en verdriet. Gelukt wordt natuurlijk, ongedwongen. Je wordt een spontaan mens en het leven wordt een spel. Deze kennis wordt brahmavidya genoemd en is het primaire onderwijs van de Bhagavad Gita.

Het secundaire onderwijs van de Bhagavad Gita is yoga sastra. Om de waarheid van het zelf te kunnen erkennen, heb je een contemplatieve, kalme geest nodig, die vrij is van voorkeuren en antipathie├źn. Daarom onderwijst de Gita karma yoga, waarbij je een specifieke houding ontwikkelt ten opzichte van handelingen en hun resultaten. Deze yoga-houding neutraliseert je voorkeuren en antipathie├źn en leidt tot een kalme, lerende geest. Brahmavidya en yoga sastra vormen samen het volledige onderwijs van de Gita.

De kracht van Heer Krsna's onderwijs wordt zichtbaar als Arjuna tot slot zeg: "Mijn verwarring is verdwenen. Ik heb de kennis dat ik vol en compleet ben verkregen. Ik voel geen aarzeling meer om te doen wat er gedaan moet worden." Dit kan iedereen zeggen die het onderwijs van de Bhagavad Gita heeft begrepen.

Een prachtig boek om tijdens de kerstvakantie te lezen: "De Essentie van de Bhagavad Gita" van Swami Dayananda.