Yoga - is in alles!

Sadhguru beantwoordt een vraag over waarom Patanjali gedefinieerd yoga met de Sanskriet term "Chitta vritti Nirodha."

"Yoga" betekent eenheid. Wat leidt tot eenheid kan yoga worden genoemd. Of met andere woorden, van de eenvoudige handeling van de ademhaling, om hier te zitten, lopen, eten, en alles wat een mens doet - alles kan worden omgezet in yoga. 

Het woord "yoga" is in het verleden gebruikt met een zeker begrip, maar wordt vandaag de dag losjes gebruikt, lichtzinnig. Nu zijn er allerlei soorten yoga, zoals karate yoga, hot yoga, etc. Dit is een misverstand. Alleen de oppervlakte van yoga is naar het Westen gekomen - niet de ziel van yoga. Dit is een ernstig probleem. 

Het oplossen van rugpijn of hoofdpijn is niet het doel van yoga. Stel bijvoorbeeld dat je niet weet wat een vliegtuig is, en ik geef je er een. Je probeert om rond te rijden met het vliegtuig in Amsterdam, maar deze twee lelijke dingen aan de zijkant raaken de lantaarnpalen en bomen. Dus, je hakt de vleugels er af en rijdt rond met je vliegtuig. Je kunt tevreden zijn, maar iemand die weet wat het betekent om te vliegen zal bedroefd zijn. Als ik kijk naar de manier waarop yoga wordt gedaan op veel plaatsen, dat is hoe ik me voel - Ik voel me bedroefd omdat mensen rijden met een vliegtuig met afgehakte vleugels.

De Yoga Sutra

Je hoeft eigenlijk niet veel houdingen te doen, zoals in vele yogascholen men 36 of 84 asana's per les doet - één is al genoeg. Er wordt veelal een verwijzing gemaakt naar Patanjali. Veel mensen denken dat Patanjali is de oorsprong van yoga is - dat is niet zo. Toen Patanjali kwam, had yoga zich geëvolueerd en ontwikkeld en waren er meer dan 1800 scholen. Meer dan 1800 variëteiten van yoga werden er in India gegeven op dat moment.

Hetzelfde gebeurt op dit moment in de medische wetenschap. Dertig jaar geleden, als je een medische check-up wilde, moest je naar een huisarts. Vandaag de dag, moet je naar zes of zeven artsen, omdat je gespecialiseerde artsen voor verschillende delen van het lichaam hebt. 

Toen Patanjali kwam, zag hij deze enorme kennis, maar was het onpraktisch geworden voor iedereen om alles te begrijpen. Zo bracht hij de hele zaak onder in een paar sutra's - de acht stappen (ledematen) van yoga - zodat het een beetje makkelijker voor mensen om te begrijpen. Het was niet verkeerd dat er 1.800 variëteiten van yoga waren - het was gewoon onpraktisch.

 

 

Source: http://isha.sadhguru.org/blog/yoga-meditat...