Uitleg chakra's - Introductie (week 1)

Iedere week zal ik wat herhalen van de chakra's die we in de lessen ook weleens behandeld hebben en waarover het misschien interessant is om wat meer achtergrond te lezen...

We beginnen de serie met een algemene inleiding. Iedere volgende week gaan we vervolgens dieper in op één van de 7 chakra's.

Introductie

De ruggenwervel staat centraal in yoga, maar niet alleen voor fysiek beter gestel, ook voor het astrale lichaam. Alle bewegingen hebben ook invloed op de chakra's en brengt die meer in balans. Chakra's worden ook wel energielichamen genoemd die van belang zijn voor je levenskracht. 

Chakra betekent 'wiel' in Sanskriet, een plek van krachtige energie. In yoga worden de 7 voornaamste chakra's veelal genoemd. Elk staat in verbinding met specifieke zenuwen en endocriene plexus (hormoonhuishouding). Bij optimaal functioneren zijn alle chakra's vrij en stroomt de prana (energie) van stuit tot kruin en andersom.

Bij bereik van de energie bij de bovenste chakra ontstaat bewustzijnsverandering. Dan verwerf je bijzondere psychische  vermogens en bevrijd je je ziel. 

Alle chakra's hebben eigen fysieke, emotionele en spirituele invloedsferen. De onderste, lagere chankra's zijn fysieker, de hogere zijn spiritueler. Je ontwikkeling begint bij de lagere chakra's, om te aarden en een stevige basis te hebben en zo omhoog te ontwikkelen.

Yoga helpt hierbij en stimuleert chakra's. Chakra's, nadi's (energiebanen) en aura's vormen samen het etherische en energetische lichaam.


De komende weken

  • Muladhara (wortel) chakra
  • Svadisthana (seksueel) chakra
  • Manipura (navel) chakra
  • Anahata (hart) chakra
  • Visuddha (keel) chakra
  • Ajna (derde oog) chakra
  • Sahasrara (kruin) chakra