Uitleg Chakra's - Anahatha (hart) chakra (week 5)

De vorige weken hebben chakra's in het algemeen geïntroduceerd en de eerste chakra besproken:


Het vierde chakra is ons Hart chakra in het Sanskriet Anahata genaamd wat betekend ‘ geluid dat gemaakt wordt zonder dat twee dingen elkaar raken’. Tevens heeft het de betekenis van onaantastbaar, zuiver en onkwetsbaar.
Het is het eerste chakra dat los staat van de aarde. Het Perineum is aarde, Sacraal-chakra is water en Zonnevlecht is vuur, en hoewel vuur niet gebonden is aan de zwaartekracht van de aarde, is het wel gebonden aan zijn brandstof welk aards is.
Met het Hart-chakra verlaten we de Fysieke chakra’s en komen aan bij onze emotionele chakra’s (Hart- en Keel-chakra).

In de Hindoeïstische Yogafilosofie zijn de bovenste chakra’s, Derde oog en Kruin-chakra, het belangrijkste omdat dit de Spirituele chakra’s zijn die ons in staat stellen contact te maken met onze Boeddha-natuur of Rama. Dit levert ons inzichten op die tot spirituele groei leiden en daarmee ons een betere incarnatie verzekeren.

Swami Vivekananda was de eerste die de Bhakti-Yoga in het Westen introduceerde en daarmee ook de gedachte dat het Hart-chakra als centrum en middelpunt van ons chakrastelsel de belangrijkste chakra is.
Het Hart-chakra staat namelijk voor Liefde, Medemenselijkheid, naastenliefde, Begrip, Saamhorigheid ofwel; Mededogen.
Als je vanuit Mededogen kunt handelen naar jezelf en de wereld, dan móeten de andere chakra’s wel in orde zijn. In die zin is het Hart-chakra ons belangrijkste chakra namelijk, Mededogen is het enige wat je nodig hebt om zuiver te worden en te zijn.


De komende weken

  • Visuddha (keel) chakra
  • Ajna (derde oog) chakra
  • Sahasrara (kruin) chakra